כיצד לתכנן נכון רכישת דירה ב- 7 צעדים מקדימים

החלטתם לקנות דירה? עובדתית זו כנראה ההחלטה הכלכלית המשמעותית ביותר שתקבלו במהלך חייכם. משום החשיבות הגדולה שיש למהלך כזה וכדי שתהליך רכישת הדירה יסתיים כאשר אתם שבעי רצון ולא במפח נפש יש לנקוט במספר צעדים כלליים וחשובים שיהפכו את ההחלטה שלכם למושכלת וימנעו בעיות עתידיות.

תכנון תקציבי

בשלב הראשון עליכם לקבוע מהו התקציב שעומד לרשותכם. עליכם להחליט מהו ההון העצמי שאתם מתעתדים להשקיע ברכישת הדירה ומהו גובה המשכנתא אותה תוכלו לקבל מהבנק וגם לעמוד בהחזר החודשי שלה. ההמלצה היא שההון העצמי שלכם יהווה 40% מהתקציב (כך תוכלו לקבל ריביות נמוכות יותר בבנק). בתכנון התקציב צריך להתייחס גם להוצאות נוספות מעבר למחיר הדירה כמו תשלום לאנשי מקצוע (עורכי דין, מתווכים, שמאים), מיסים שונים, עלויות שיפוץ ועוד.

תכנון לוח התשלומים

אחד הנושאים החשובים ביותר ברכישת דירה, הינו תכנון נכון ויעיל של לוח התשלומים למוכר. לצורך כך, יש להסב את תשומת ליבו של עורך הדין המייצג אתכם לעניין ההון העצמי שעומד לרשותכם, מהו היקף ההלוואה מהמשכנתא, איזה בנק, אילו מסמכים מקדימים נדרשים וכן לוח הזמנים לביצוע כל תשלום באופן שיהא ניתן לעמוד בו. זכרו, על לוח התשלומים להיות מותנה במילוי התחייבויות המוכר (הסרת שעבודים, המצאת אישורים וכיו"ב).

משא ומתן על מחיר הדירה

גם אם סוף סוף מצאתם דירה שאתם מעוניינים לרכוש, חשוב לנהל משא ומתן על המחיר ויתר התנאים המסחריים. פעמים רבות תוכלו לחסוך כך עשרות אלפי שקלים. זכרו שבאותה מידה שאתם רוצים לקנות את הדירה, הבעלים רוצים למכור. חשוב לדעת שגם אם הסכמתם על מחיר לדירה לא לחתום על זכרון דברים בטרם פניתם לייעוץ משפטי. בטרם הפגישה למו"מ, יש להיוועץ עם עורך דין לצורך קבלת הדרכה תמציתית לעניין הנושאים שיש להתייחס אליהם בשלב הראשוני ואלו שלאו.

בדיקת המצב הרישומי של הדירה

בטרם תוכלו להתקדם בהליך רכישת הדירה יש לבדוק את המצב הרישומי של הדירה. ניתן לעשות זאת באופן עצמאי אבל מומלץ להיעזר בעורך דין לשם כך. חשוב לוודא שהדירה אכן רשומה על שם מי שהציגו עצמם כבעלים, ושהדירה נקייה משיעבודים והערות שונות היכולות להשפיע על זכותכם לרכוש את הדירה. פעמים רבות מופיעות בנסח הטאבו הערות שונות אשר לכל אחת מהן השלכות לעניין הזכויות של המוכר וכן לעניין מצבה התכנוני של הדירה.

בדיקת המצב הפיזי של הדירה

מומלץ ביותר להיעזר בשירותים של חברת בדק שתוכל לבחון את הנכס שאתם מעוניינים לרכוש ולאתר בו פגמים שונים כמו נזילות, רטיבות, סדקים וכיוצא בזה. לעיתים מדובר בפגמים שניתן לתקן (ומומלץ לקזז את עלות התיקון ממחיר הדירה) ולעיתים מדובר בפגמים שמעמידים בסימן שאלה את כדאיות העסקה. כך או כך זוהי דרך להימנע מאכזבות עתידיות ולגלות את פגמיה של הדירה, מבעוד מועד.

עריכת חוזה

זהו השלב הסופי בהליך רכישת הדירה. החוזה צריך להגדיר במדויק מהו הנכס הנרכש, מהי התמורה שתתקבל עבורו, מתי יועברו התשלומים השונים, מתי תועבר הבעלות ובאילו מקרים תתבטל העסקה ומה יהיו הפיצויים על כך. מאחר שמדובר בחוזה סבוך שאמור להגן עליכם בעת ביצוע פעולה כה משמעותיתי כמו רכישת דירה, חובה להיעזר בעורך דין שייצג אתכם בעת ניסוח החוזה והחתימה עליו.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.